Hvad er restværdi ved leasing?

Er du ny i leasingverdenen, kan der være mange fremmede fagtermer at navigere i.

Pjrk4741

For at du kan få det mest optimale ud af at lease, og for at du kan finde frem til den leasingform, der giver bedst mening for dig, er det dog vigtigt at kunne gennemskue, hvad de mange begreber dækker over.

Et af de termer, du nok ikke har kunnet undgå at støde på i din udforskning af leasingmuligheder, er "restværdi", et begreb du kan blive klogere på herunder.

Hvad er restværdi ved leasing?

Helt kort opsummeret er restværdien, også kaldet scrapværdien, det beløb, som den leasede bil afhandles til, når leasingaftalen ophører. Hvis du undlader at forholde dig til bilens restværdi, når du indgår en leasingaftale, kan du risikere at ende op med en uoverskuelig stor slutregning, når leasingaftalen ophører. Det er således vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i detaljerne på forhånd, inden du indgår en kontrakt om leasing af en bil, så du ikke risikerer ubehagelige overraskelser undervejs.

Altså - når du leaser finansielt, er det dit ansvar at bilen handles til restværdi, hvis dette ikke er tilfældet vil denne difference påfalde dig som leasingtager.

Hvorfor er restværdien afgørende?

Når du indgår en leasingaftale, er det vigtigt at have et overblik over samtlige omkostninger. Eftersom restværdien betegner det beløb, som den leasede bil som minimum skal forhandles til, når leasingperioden er endt, er det vigtigt, at restværdien faktisk afspejler bilens faktiske værdi. Det er altså vigtigt, at den fastsatte restværdi er realistisk sat, når leasingaftalen indgås. En for høj restværdi kan have ubehagelige konsekvenser, imens en lav restværdi er til din fordel.

Hvis restværdien på den leasede bil f.eks. sættes til 200.000 kr. inklusiv moms, men den kun sælges for 175.000 kr. inklusiv moms, betyder det, at du vil modtage en regning på 25.000 kr. + moms.

Det kan altså blive en dyr fornøjelse for dig, hvis du ikke på forhånd er opmærksom på restværdien. Selvom det er umuligt at forudse med 100% sikkerhed, om restværdien er realistisk sat, er der alligevel et par ting, du kan gøre; f.eks. kan det være en fordel at undersøge priserne på biler magen til den, du leaser, ligesom du også kan regne med et værditab på 15% pr. år – det kan give dig bedre føling med, hvad den rette restværdi er, selvom det naturligvis ikke er muligt at regne med 100% sikkerhed.

En tommelfingerregel kan være, at man afskriver ca. 15-20% pr. år, alt efter kørselsbehov- dog kan dette variere fra bil til bil.

Restværdi ift. operationel og finansiel leasing

Vælger du operationel leasing behøver du ikke at bekymre dig om restværdien, eftersom du blot afleverer den leasede bil tilbage til leasingfirmaet. I den forbindelse er det altså leasingfirmaet, som står inde for bilens restværdi.

Fordelen ved operationel leasing er altså, at du som kunde helt undgår den risiko, der ellers er forbundet til at binde likviditet i en aftale. Vælger du derimod finansiel leasing, er restværdien enormt vigtigt. Her står du nemlig selv for videresalg af bilen efter leasingperiodens ophør. Af samme grund er det i særdeleshed en god idé at sørge for vedligehold af den leasede bil undervejs i leasingperioden, så bilen ikke mister uhensigtsmæssigt meget værdi.

Desuden kan det være en fordel at vælge en mere eftertragtet bilmodel, når du vælger finansiel leasing, for at optimere chancen for at afsætte bilen til den forventede pris, ligesom det også kan være en mere sikker løsning at vælge en neutral farve på bilen. Men vigtigst af alt er, at du er opmærksom på restværdien, når du indgår en leasingaftale – du må altså gerne være kritisk over for leasingselskabet, når det kommer til restværdi for at minimere risikoen for uventede regninger, når leasingaftalen ophører.