Hvad er leasing
Leasing er i de senere år blevet mere og mere populært blandt både firmaer og private.
Hvad vil det egentlig sige at lease, og kan det overhovedet betale sig? Leasing kan være en fordelagtig løsning i rigtig mange tilfælde, men det kan være svært at gennemskue, hvad leasing egentlig går ud på. Læs med her og få et overblik over, hvad det vil sige at lease, og hvilke fordele og ulemper, der er ved de forskellige typer af leasing.
Hvad er leasing?
Leasing af en bil betyder i al sin enkelhed, at du køber brugsretten til en bil.
Nærmere bestemt kan leasing betegnes som en form for leje, som er en kombination af leje og finansiering.
Det vil sige, at når du indgår en leasingaftale, får du overdraget brugsretten til den leasede bil i den aftalte periode. Dermed dækker din udbetaling i forbindelse med leasingaftalen over et lån, som giver dig retten til den bil, du har leaset, hvilket altså vil sige, at du gennem hele perioden har brugsretten til den leasede bil.
Aftalen indeholder typisk nogle betingelser, som skal overholdes – f.eks. er der typisk en aldersgrænse på 21 år for leasing af en bil.
Hvordan foregår leasing?
Når man leaser en bil, indgår man til at starte med en leasingaftale på bilen. En sådan leasingaftale kan variere alt efter, hvilken bil du ønsker at lease, hvad aftalen inkluderer og hvilken forhandler du indgår en leasingaftale med.
At indgå en leasingaftale indebærer som udgangspunkt, at man lægger en udbetaling, hvorefter der skal betales et månedligt beløb gennem hele leasingperioden- en såkaldt leasingydelse.
Derudover beregner man ved leasingperiodens start en forventet restværdi på bilen efter leasingperioden, hvilket betyder, at man betaler af på bilen ned til dette beløb inklusiv registreringsafgift for den pågældende leasingperiode.
Hvordan den endelige leasingaftale helt nøjagtigt ender med at se ud, afhænger naturligvis af den enkelte situation. Vær desuden opmærksom på, når du indgår en leasingaftale, at du ikke er dækket af købeloven.
Kan leasing betale sig?
Det er efterhånden blevet populært at lease, og de senere år er der sket en stigning i antallet af personer, der vælger at lease en bil frem for at købe en bil.
Leasing af en bil adskiller sig fra det at købe en bil på flere måder. Om det bedst kan betale sig at lease eller købe en bil, afhænger af en række forskellige faktorer.
Som udgangspunkt kan leasing typisk bedst betale sig, hvis du hyppigt udskifter din bil. En anden fordel ved leasing frem for køb er, at det ofte tager nogle år at betale en bil ud, når du køber. I løbet af de år det tager før bilen er betalt ud, mister bilen også en del af sin værdi.
Vælger du i stedet at lease din bil, har du mulighed for at skifte til en ny bil f.eks. hvert andet eller hvert tredje år, hvis du ønsker. Du får således en ny bil i hænderne efter hver endt leasingperiode, og leasing er således en oplagt mulighed for dig, der gerne vil udskifte dit køretøj ofte. Flere firmaer vælger ligeledes leasing af firmaets bilflåde, det giver dem et bedre overblik over hvilke udgifter virksomheden har sat i biler.
Forskellige muligheder for leasing
Inden du indgår en leasingaftale, er det vigtigt at overveje, hvilke behov du har. Den første overvejelse, du skal gøre dig, er, hvilken leasingform, der er den rette for dig.
Der findes nemlig flere forskellige former for leasing, og for at få det mest optimale ud af din leasingperiode, kan det være en god idé at undersøge de forskellige muligheder nærmere.
Hvad er forskellen på operationel leasing og finansiel leasing?
Helt overordnet kan leasing deles op i to kategorier: operationel leasing og finansiel leasing.
Forskellen på de to leasingformer handler om præmissen for leasingaftalens ophør. Ved operationel leasing afleverer du blot bilen tilbage, når leasingaftalen udløber. Ved finansiel leasing forpligter du dig derimod til enten selv at købe bilen eller alternativt finde en køber efter endt leasingperiode.
Fordele og ulemper ved operationel leasing
Når du vælger operationel leasing, indgår du en aftale om leje af en bil i en forholdsvis kort periode.
Typisk betaler du et engangsbeløb samt en fast månedlig ydelse, som svarer til brugsværdien i bilen. Kort sagt er der altså tale om leje, hvormed du ikke binder dig økonomisk i bilen ved operationel leasing.
Du står således heller ikke for service, vedligeholdelse og syn – det dækkes typisk af en serviceaftale, som tegnes som en del af leasingaftalen -, og du er heller ikke forpligtet til at finde en køber, når leasingaftalen ophører som ved finansiel leasing. Når leasingperioden ophører, afleveres bilen blot tilbage.
Fordelen ved operationel leasing er således, at du på forhånd har et overblik over alle omkostninger i forbindelse med din leasingaftale, og du behøver ikke at bekymre dig om ekstra udgifter, hvis bilen skulle få brug for service – det dækker din serviceaftale. Operationel leasing kan altså give dig økonomisk tryghed og ro i maven undervejs i leasingperioden.
Samtidig er det komplet omkostningsfrit for dig at udskifte din bil, hvilket gør denne leasingform oplagt for dig, der ønsker mulighed for at udskifte din bil hyppigt inden for en overskuelig økonomisk ramme. Med operationel leasing er du nemlig kun bundet for en kort periode, og du kan således nemt og enkelt udskifte din bil til en nyere model, uden at du skal bekymre dig om at videresælge din nuværende bil.
Er du usikker på, hvor meget du kommer til at bruge din leasede bil, eller vil du gerne slippe for en fast kilometerbegrænsning, er det værd at overveje finansiel leasing frem for operationel leasing, eftersom finansiel leasing giver mulighed for en større fleksibilitet – samtidig står du dog også selv for vedligeholdelse og drift af bilen.
Læs mere om operationel leasing
Fordele og ulemper ved finansiel leasing
Sammenlignet med operationel leasing minder finansiel leasing i højere grad om at købe en bil.
Vælger du denne leasingform får du nemlig finansieret bilen samtidig med, at du opnår brugsretten til bilen i leasingperioden. Når du indgår en leasingaftale ved finansiel leasing, betaler du en førstegangsydelse og et etableringsgebyr, hvorefter der opkræves en fast månedlig ydelse under leasingperioden, og ligesom når du ejer en bil, står du også selv for udgifter til service, vedligehold og reparationer på bilen i forbindelse med finansiel leasing.
Når leasingperioden ophører, står du selv for enten at købe bilen er at videresælge bilen, og det er derfor vigtigt, at den aftalte restværdi – dvs. det beløb, som bilen skal afhandles til efter endt leasingperiode – er realistisk sat for ikke at risikere eventuelle økonomiske tab på bilen.
En væsentlig fordel ved finansiel leasing er den store grad af frihed og fleksibilitet, der følger med; eftersom du selv overtager bilen efter leasingperiodens ophør, er der f.eks. ingen kilometerbegrænsning, og samtidig er finansiel leasing en utrolig simpel leasingaftale.
Sidst men ikke mindst giver finansiel leasing dig mulighed for at køre i smarte, nye bilmodeller, uden at du behøver at tage et stort billån i banken.
Med den store grad af frihed, der er forbundet med finansiel leasing, følger naturligvis også ansvaret for drift, reparationer og vedligehold, ligesom du også hæfter for restværdien ved leasingperiodens ophør, hvilket medfører en vis grad af økonomisk usikkerhed. Har du behov for mere økonomisk tryghed og et detaljeret overblik over omkostningerne forbundet med din leasingaftale, er det værd at overveje operationel leasing i stedet; her er alle udgifter samlet, og du står ikke selv tilbage med ansvaret for bilens restværdi.
Læs mere om finansiel leasing
Splitleasing
Splitleasing kaldes også for dele-leasing. Denne form for leasing indebærer, at leasingaftalen deles mellem to parter, f.eks. arbejdsgiver og arbejdstager.
På den måde kan du som arbejdsgiver fortsat kører videre i firmabilen privat, forudsat at du registrerer, hvor mange kilometer du kører. Arbejdsgiveren hæfter således for udgifterne til brug af bilen i arbejdssammenhæng, imens arbejdstageren betaler udgifterne til brug af bilen i privat sammenhæng.
Med denne form for leasing følger desuden en række økonomiske fordele i forbindelse med beskatning (virksomheden kan f.eks. trække momsen fra og undgår at skulle betale firmabilskat, såfremt de rigtige betingelser er opfyldt).
Læs mere om splitleasing
Sæsonleasing
Drømmer du om at køre rundt i en cabriolet i sommermånederne? Så er sæsonleasing en oplagt mulighed, eftersom denne leasingform giver dig mulighed for at lease den pågældende bil i en kortere periode, som f.eks. 6 måneder ad gangen.
Sæsonleasing er desuden en økonomisk rentabel leasingform, eftersom du udelukkende betaler registreringsafgift i de måneder, hvor du rent faktisk bruger bilen.
En sæsonleasingaftale kan udformes som både operationel og finansiel leasingaftale alt efter, hvad der giver bedst mening for dig.
Læs mere om sæsonleasing
Behov for rådgivning i forbindelse med leasing af bil?
Har du spørgsmål eller brug for vejledning i forbindelse med leasing, er du altid velkommen til at kontakte os hos Agilease på telefon 86 99 99 99, ligesom du også er velkommen på vores værksted i Viborg.
Vi tilbyder nemlig personlig rådgivning og gør os umage med at finde frem til den helt rette løsning for dig.